Alkalmazott technológiák

/Alkalmazott technológiák
Alkalmazott technológiák 2017-03-22T23:33:10+00:00

A Mü-Gu Kft. soroksári telepére havonta körülbelül 7.000-10.000 tonna vas és fémhulladék, ezen belül roncsautók és elektronikai hulladék érkezik be, melynek válogatásáról, tárolásáról és hasznosítókhoz (acélművek, öntödék, stb.) történő kiszállításáról 60 felkészült munkatársunk korszerű rakodó és technológiai berendezéseink, valamint cégünk több mint két évtizedes tapasztalata gondoskodik. A beszállított anyagok fogadása és kiszállítása vasúti vagonokban, iparvágányunkon vagy teherautókkal közúton történik. A feldolgozásra kerülő anyagot közúton saját, önrakodós teherautóinkkal 18 és 35 m3 konténerekben, valamint 80m3-es szintén önrakodós nyerges vontatóinkkal szállítjuk telepünkre, ill. itt fogadjuk beszállítóink teherautóit is. A beérkező anyagokat minőségüktől, típusaiktól és mennyiségüktől függően különböző technológiával dolgozzuk fel:

  • shredderezés
  • ollózás, hidraulikus daraboló ollóval
  • szortírozás indukciós válogatóval
  • lángvágás
  • szárazra fektetés
  • színesfém bálázás

 

Shredderezés

1998-ban 700 millió forintos beruházással helyeztük üzembe a Hoffmann gyártmányú, 1250 LE-s shredder berendezésünket, amely gépkocsi roncsok, fémalapú csomagolóanyagok, ipari és mezőgazdasági, elektronikai, háztartási, vas- és fémhulladékok korszerű, környezetkímélő feldolgozását teszi lehetővé. Ez a nemzetközileg elismert eljárás a kohászat részére nagy tisztaságú acélhulladékot állít elő beolvasztásra. Berendezésünk kapacitása a feldolgozásra kerülő hulladék összetevőjétől függően 25-35 tonna/óra. A shredderezés („őrlés”) folyamán a fent említett anyagok feldolgozásából négy frakció keletkezik.

  • shredderelt acélhulladék (acélművek részére)
  • un. nehéz frakció, amely a nem mágnesezhető anyagokat, tehát színesfémeket és nem fémes anyagokat tartalmaz (gumi, műanyag, üveg, stb.) Ez a frakció az indukciós válogató csarnokba kerül további feldolgozásra.
  • A porelszívó rendszer által leválasztott un. könnyű frakció, amit hulladéklerakóba szállítunk.
  • A nedves porleválasztóban leülepített un. ventúri iszap, amelyet veszélyes hulladéklerakóban helyezünk el.

 

Ollózás, hidraulikus daraboló ollóval

Azokat az előválogatott acélhulladékokat, amelyek befoglaló méretüknél, falvastagságuknál fogva nem adagolhatók a shredder örlőterébe, hidraulikus daraboló ollóval aprítjuk fel az acélművek által megkívánt (általában 1,5 méternél rövidebb) adagolható méretre.
A HENSCHEL gyártmányú 850 tonna nyíróerejű hidraulikus daraboló ollónk 1992 óta üzemel, vágókapacitása a feldolgozandó agyagtól függően 10-15 tonna/óra.

 

Szortírozás indukciós válogatóval

A shredderezés során keletkező aprított, különféle színesfémeket, gumit, műanyagot, üveget és egyéb nem mágnesezhető anyagot tartalmazó un. nehéz frakciót először egy forgódobos rostélyon engedünk át. A forgó rostély szemcsenagyság szerint osztályozza az őrleményt 0-6, 6-30, 30 mm feletti frakciókra. A rostély utáni vibrációs válogató a 30 mm feletti frakciókból a gumit és műanyagot is elkülöníti.
A 0-6 mm szemcsenagyságú anyag (üvegszilánk, kavics, homok, stb.) lerakóba kerül. A 6-30 mm feletti frakciót a válogató csarnokba visszük, ahol két indukciós válogató (1500 mm szalagszélességű IMRO gyártmányú és 500 mm szalagszélességű STEINERT gyártmányú) szétválasztja a színesfémeket a nem fémes anyagoktól. Innen a nem fémes anyagokat tartalmazó frakció egy része (magas műanyag tartalommal) az osztrák anyavállalatunk műanyag feldolgozó üzemébe, másik része pedig hulladéklerakóba kerül. A vegyes fémeket tartalmazó frakció további kezelésre (flotálásra) osztrák anyavállaltunk színesfém feldolgozó üzemébe kerül.

 

Színesfém bálázás

A öntödék kívánsága és a szállítási kapacitás kihasználása érdekében az alumínium vagy horgany hulladékokat 40x40x40 cm-es bálaméretre préselve szállítjuk vevőink részére.
A kifogástalan minőség biztosítása érdekében csak kézi előválogatás után helyezzük a bálázandó anyagot a présgépbe.
Bálázó gépünk teljesítménye: 30 kW, mellyel az adagolástól függően 10-15 db bálát tudunk óránk ént készíteni.

 

Lángvágás

Főleg ipari és mezőgazdasági üzemekben kerülnek leselejtezésre, bontásra olyan nagy méretű és súlyú berendezések, melyeket csak lángvágással lehet, ill. kell szétbontani és felaprítani az acélművek számára adagolható méretre.
Telepünkön a lángvágás szabadtéren történik, a vágandó mennyiségtől függően 2-4 fő végzi propán-bután gáz és oxigén keverék felhasználásával.

 

Un. „Szárazra fektetés”

A forgalomból kivont járművek anyagában történő hasznosításának, környezetbarát shredderezésének előfeltétele, hogy a járművekben található környezetkárosító, veszélyes anyagokat (üzemanyag, motorolaj, akkumulátor, hűtőfolyadék, stb.) zárt rendszerben, ellenőrzött körülmények között távolítsuk el. Erre a feladatra építettük fel 2005-ben az un. szárazra fektető csarnokunkat, melyben két emelőpadon tudjuk a szárazra fektetés műveleteit elvégezni. Először a forgalomból kivont jármű alvázából kivágjuk az alvázszámot (NKH elszámolásra), majd kiszerelik belőle az akkumulátort, szélvédő üvegeket és leszedik a kerekeket.  Az emelőpaddal megemelt járműből ezután leszívják, ill. kicsurgatják elkülönítve, zárt edényekbe az összes folyadékfajtát. Ha van az autónak katalizátora, azt is kivágják. A gumiabroncs leválasztása is itt történik egy erre kialakított hidraulikus présgéppel. Az ily módon „szárazra fektetett” autóroncs ezután a shredderbe kerül. Az autóroncsok átvételéről „Bontási átvételi igazolás-t” adunk ki.

flotta

technologia-01

technologia-04_2

technologia-03

Kattintson ide üzenet küldéshez!

Lépjen kapcsolatban velünk

Munkatársaink készséggel állnak az Ön rendelkezésére!
Kattintson ide üzenet küldéshez!

Mentés

Nem találta meg,
amit keresett?

Írja le miben segíthetünk és
kollégánk hamarosan jelentkezni fog!
Kattintson az üzenet
küldése gombra!
ÜZENET KÜLDÉSE
close-link

Tisztelt Partnerünk!

2018.05.11-én pénteken cégünk rendhagyó módon 12:00-ig tart nyitva. Kérjük, hogy áruleadás esetén zárás előtt legalább egy órával, azaz legkésőbb 11:00-ig érkezzenek telepünkre.

Megértésüket és közreműködésüket köszönjük.

Mü-Gu Kft.

 
close-link
A Cookie technológia segítségével Ön a legtöbbet hozhatja ki a weboldalunkból. Kérjük engedélyezze a Cookie-k használatát.
ELFOGADOM