Tisztelt Partnereink! Tisztelt Ügyfeleink!
Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 2023. október 2-án és 3-án (hétfő-kedd) az Alsónémedin lévő telephelyünkön leltározni fogunk, így nem lesz áruátvétel az említett két napon. Fontos, hogy lakossági ügyfeleinket ez nem érinti, lakossági átvételünk ez idő alatt is zavartalanul fog működni.
Megértésüket köszönjük!

Oldal kiválasztása

Egy évvel ezelőtt a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára bejelentette: Magyarország 2020-ra a lakossági üveg-, műanyag-, papír- és fémhulladék legalább 50 százalékát szeretné állandó jelleggel újrahasznosítani. – írja a kormany.hu

 

Az Európai Unió tervezetének célja szerint, Magyarországon 2025-re ne legyen semmilyen, anyagában hasznosítható hulladék a hulladéklerakókban elhelyezve. – mondta V. Németh Zsolt egy évvel ezelőtt a HUKE cégcsoport üveghulladék-feldolgozójának avatásán Zalaegerszegen.

Csak a 35 százaléka kerül újrahasznosításra

Több mint 100 ezer tonna üveghulladék keletkezik évente ma Magyarországon, aminek csak a 35 százaléka kerül újrahasznosításra. Szerencsére számos pályázat segíti a hulladékfeldolgozást: tavaly mintegy 118 milliárd forint állt rendelkezésre A Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program segítségével. Igaz ebből a költségkeretből nem tudjuk, hogy pontosan mennyit költöttek az újrahasznosítással foglalkozó szektorok korszerűsítésére és bővítésére.

 

A HUKE cégcsoport ügyvezető igazgatója, Rudolf Wiedner szerint Zalaegerszegen az egyik legmodernebb üveghulladék-válogatóját alakították ki. A fejlesztéseket az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség pályázati támogatásának segítségével tudták kivitelezni. Ezenkívül arra is felhívták a figyelmet, hogy az EU-s átlag 1 főre eső üveg-hulladékfeldolgozás mértéke 30 kilogramm. Azonban ez az érték Magyarországon csak 3 kilogramm.

Miért fontos az újrahasznosítás?

Sok helyen olvashatjuk, valamint az újrahasznosítás feladatainál és céljainál – minden esetben – első helyen látjuk a környezetvédelmet, mint fő prioritást. Persze, szerintünk is ez a legfontosabb. Mi más célja van még? Mondanunk sem kell, hogy a gazdaság szempontjából is kiemelt szerepe van az újrahasznosításnak, mivel az anyagában történő hasznosítás teszi lehetővé az újraértékesítést, valamint az adott hulladékból készült termék piacra történő visszahelyezését. Ennek eredményeképpen a hulladékból kinyert másodnyersanyag nem vész el, csak átalakul.