Oldal kiválasztása

Egy évvel ezelőtt a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára bejelentette: Magyarország 2020-ra a lakossági üveg-, műanyag-, papír- és fémhulladék legalább 50 százalékát szeretné állandó jelleggel újrahasznosítani. – írja a kormany.hu

 

Az Európai Unió tervezetének célja szerint, Magyarországon 2025-re ne legyen semmilyen, anyagában hasznosítható hulladék a hulladéklerakókban elhelyezve. – mondta V. Németh Zsolt egy évvel ezelőtt a HUKE cégcsoport üveghulladék-feldolgozójának avatásán Zalaegerszegen.

Csak a 35 százaléka kerül újrahasznosításra

Több mint 100 ezer tonna üveghulladék keletkezik évente ma Magyarországon, aminek csak a 35 százaléka kerül újrahasznosításra. Szerencsére számos pályázat segíti a hulladékfeldolgozást: tavaly mintegy 118 milliárd forint állt rendelkezésre A Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program segítségével. Igaz ebből a költségkeretből nem tudjuk, hogy pontosan mennyit költöttek az újrahasznosítással foglalkozó szektorok korszerűsítésére és bővítésére.

 

A HUKE cégcsoport ügyvezető igazgatója, Rudolf Wiedner szerint Zalaegerszegen az egyik legmodernebb üveghulladék-válogatóját alakították ki. A fejlesztéseket az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség pályázati támogatásának segítségével tudták kivitelezni. Ezenkívül arra is felhívták a figyelmet, hogy az EU-s átlag 1 főre eső üveg-hulladékfeldolgozás mértéke 30 kilogramm. Azonban ez az érték Magyarországon csak 3 kilogramm.

Miért fontos az újrahasznosítás?

Sok helyen olvashatjuk, valamint az újrahasznosítás feladatainál és céljainál – minden esetben – első helyen látjuk a környezetvédelmet, mint fő prioritást. Persze, szerintünk is ez a legfontosabb. Mi más célja van még? Mondanunk sem kell, hogy a gazdaság szempontjából is kiemelt szerepe van az újrahasznosításnak, mivel az anyagában történő hasznosítás teszi lehetővé az újraértékesítést, valamint az adott hulladékból készült termék piacra történő visszahelyezését. Ennek eredményeképpen a hulladékból kinyert másodnyersanyag nem vész el, csak átalakul.