Oldal kiválasztása

A szabályokat be kell tartani

Munkahelyünk környezete és annak állandó tisztasága kiemelten fontos, mivel nagymértékben befolyásolhatja a munkavégzés menetét, valamint minőségét. Valamint nem csak arra kell figyelnünk, hogy a szemetet és az egyéb – munkavégzésből származó – hulladékot összegyűjtsük hanem arra is, hogy betartsuk a munkahelyi hulladékkezelés szabályait is. Erről részletesebben a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 5. §-ában olvashatunk. A törvény szerint:

Elkülönítve kell gyűjteni és tárolni

  • A termelési hulladékot (nem veszélyes),
  • Települési hulladék (kommunális),
  • Szilárd hulladékot (szemetet).

Tartály vagy konténer

Azokat az anyagokat amelyek szerves anyagot tartalmaznak, nem veszélyesek, könnyen lebomlanak, azokat mosható, fedett, résmentes, fertőtleníthető, valamint pormentes ürítést biztosító tartályba vagy konténerbe kell gyűjteni. Ugyanez vonatkozik azokra a nemveszélyes hulladékokra is, amelyek kellemetlen szagot árasztanak.

Gyűjtés naponta, elszállítás hetente

Az adott munkahelyen mindennap össze kell gyűjteni a hulladékot és a szemetet, ezenkívül legalább hetente kétszer el kell azt szállítani. Minden munkahelynek a törvényi előírásoknak megfelelően, magának kell megválasztania a hulladék tárolására kijelölt helyszínt.

Nem szennyezhetjük a környezetet

A tárolóhely tartalma semmi estre sem szennyezheti a környezetet. A tárolóhelynek könnyen tisztán tarthatónak kell lennie, valamint rendelkezni kell szállítójárművel való megközelítési lehetőséggel. Ezenkívül biztosítani kell a vízvételi és szennyvízkiöntő egységek meglétét.

Hetente kétszer tisztítás

A törvényi előírásoknak megfelelően a hulladék-, tartályokat vagy konténereket és a tárolóhelyeket, legalább hetente két alkalommal fertőtleníteni és tisztítani szükséges. Ezenkívül gondoskodnunk kell a tárolóhely környezetének tisztán tartásáról, valamint a rovarok és rágcsálók irtásáról is.

Külön jogszabály a veszélyes hulladékokra

A munkahelyünkön keletkezett veszélyes hulladékok-, és szennyvíz tárolását külön jogszabályok szerint kell kezelni.