Oldal kiválasztása

Egyes becslések szerint Magyarországon a roncsautók pontos mennyisége nagyjából 130.000 darabra tehető. 2006-ban ezek felét – pontosan 64.000 darabot – bontási átvételi igazolással vontak ki a forgalomból, a többit illegálisan. Sajnos mintegy 1200-1300 illegális autóbontó működik, amelyek mellett szinte „eltörpül” az a 200 roncsautóbontó-hulladékkezelő vállalat, akik legálisan és a törvényi előírásoknak megfelelően működnek. Az illegálisan működő autóbontók pedig jogosulatlan gazdasági előnyhöz jutnak, valamint a környezetvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyják(!). – írta a greenfo.hu

Több ezer köbméter illegális hulladék

A Budai-hegység előtt elterülő Tétényi fennsík, a fővárost szegélyező „zöldgyűrű” értékes része, amelynek közigazgatása Budapest XXII-ik és XI-ik kerületéhez, valamint Törökbálinthoz, Diósdhoz és Budaörshöz tartozik. A természetvédelmi értékeket magánhordozó, több száz hektáros terület földútjai mentén, több ezer köbméter hulladék van szétszórva. Ezeknek a hulladékoknak a legtöbbje roncsautókból maradványaiból és alkatrészeiből (tartozékok, gumiabroncsok, kárpitok) származnak. Előző évben a XXII. kerület összes címére kiszállították a fém- és műanyaghulladék, illetve a papírhulladék külön gyűjtését lehetővé tévő kukákat. Ennek célja, hogy Budafokot és Tétényt is bevonják a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerbe. A gyűjtés sikeres volt, de a legfőbb problémát azonban nem oldotta meg.

Intézkedik a környezetvédelmi felügyelőség

A Zöld Kommandó akciósorozat az illegális autóbontók és roncsautó lerakatok felszámolását célozza, amely még 2008 áprilisában Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter indított. Kiemelt céljuk az illegális színesfém lerakatok, valamint az autóbontók felszámoltatása. Az eredményesség érdekében a környezetvédelmi felügyelőségek létszáma 450 főt számlál. A természetvédelmi őrök létszámát pedig 40%-al növelték, hogy sikeresen tudják felvenni a harcot a „zöldbűnözés” ellen.