Oldal kiválasztása

2015. július 1-jétől Indiai új szabályozást vezetett be, amely az ország fémhulladék-exportjára vonatkozik, pontosabban a fémhulladék-szállítmányok szállítást megelőző ellenőrzésének lépéseire. Az új előírások szinte minden szállítmányozó céget érintenek, de főleg az ellenőrzést végző ügynökségeket (Pre-Shipment Inspection Agencies – PSIA).

A közlemény felszólítja a szállító ügynökségeket, hogy ismerjék el az új szabályozásokat egy Tárcaközi Bizottság által. Az ügynökségek által kötött megállapodást 3 évente szükséges megújítani. Az indiai kormány által kiadott közlemény részletesen leírja, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie fémhulladék-szállítmányok okmányainak/bizonyítványának. Elsőnek is hitelesíteni kell a PSIA egyedi és számozott hologramjával.

Ezenkívül rendelkezniük kell még:

• Az ellenőrzés megtörténtét tanúsító igazolás adattartalmáról és mellékleteiről (pl. fényképek vagy videó-felvétel az ellenőrzés bizonyos lépéseiről. Minden lépésről legalább 1 darab fénykép megléte szükséges.).
• Ellenőrzés pontos helyéről és időpontjáról.
• Fémhulladékot szállító konténerek pontos számáról és azok állapotáról (konténerek tömítése, stb.)
• A fényképes dokumentumokat el kell küldeni az ellenőrző ügynökségnek az India’s Directorate General of Foreign Trade (DGFT) részére. Erre a címre: psicdgft@gov.in
• Az e-mailnek egy digitális aláírást is tartalmaznia kell.

Maga a PSIA is végezhet ellenőrzést azokban az országokban, ahol nincsenek – állandó jelenléttel – olyan kirendeltségek, amelyek elláthatnák ezt a feladatot. Ha ilyen helyzet áll fenn, akkor a PSIA-nak előre e-mailben kell értesíteni a DGFT-t.

2H-Függelék

Ebben a tanúsítványban kell megadni a szállítás előtti ellenőrzés részleteit.
Amelynek tartalmaznia kell:
• A szállító és fogadó (nevét, címét, elérhetőségét, engedélyének számát, stb.)
• A hulladék típusát (aprított, aprítatlan,)
• A hulladék mennyiségét
• Az ellenőrzés pontos adatait (ország, város, dátum, stb.)

A BIR szerint a legtöbb nagy shreddert üzemeltető vállalat saját maga is képes az általa előállított másodnyersanyag minőségének a tanúsítására, és így mentességet kaphat az indiai előírások alkalmazása alól. Az új szabályokat 2015. július 1-jétől kell alkalmazni, a jelenlegi előírások alapján kiállított igazolásokat 2015. június 30-ig fogadják el.