Oldal kiválasztása

Már idén januárban felütötte fejét az új hír, miszerint a szemétszállítás szabályai megváltoznak. Azonban azt senki nem tudta, hogy pontosan mikor kerül bevezetésre az új szabályozás. A legfrissebb értesülések szerint január elsejétől lép hatályba a szemétszállítás korrekciójáért felelős szabályozás. Az új rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben is. – írja az origo.hu

Miről szól az új szabályozás?

A szemétszállítóknak új kötelezettségei vannak amely szerint, kötelezendően fel kell ajánlania két különböző űrméretű kukát az ügyfeleknek. A 2 különböző méretű tárolóedény közül az egyik nem lehet nagyobb 80 literesnél. Abban az esetben viszont, hogyha egy ingatlanban csak egy tulajdonos lakik, akkor a kisebb kuka mérete nem haladhatja meg a 60 literes űrtartalmat. A kukák mérete szabadon megválasztható, de egyértelműen a várhatóan képződő hulladék mennyisége fogja eldönteni a megfelelő űrtartalmú tárolóedény kiválasztását.

A kuka egyedüli használatáról az önkormányzat állíthat ki igazolást. Ennek eredményeképpen a kukát egy egyedi azonosítójellel kell ellátni, amely a beazonosíthatóságot fogja segíteni. Ezenkívül minden egyes ürítést az azonosítójel segítségével tudnak elektronikusan regisztrálni és nyilvántartani.

Előző értesülések szerint úgy volt, hogy már idén július 1-től bevezetésre kerül a szabályozás, de valamiért csak a következő évben lép érvénybe.

További szabályozások

Az új jogszabály előírja, hogy a műanyag-, a fém- és a papír hulladékot is külön el kell szállítania a szolgáltatónak. Ennek megfelelően a műanyag flakonokat laposan, kupak nélkül, az újságpapírt pedig kötegekbe rendezve kell a kukákba helyezni.

• Az újságpapírt kötegelni kell. Azokat a dobozokat, amelyek kartonpapírból készültek kizárólag csak laposra hajtogatva és kötegelve lehet átadni a szemétszállítóknak.

• 2016-tól lebomló anyagból készült zsákot lehet használni. Külön gyűjtőedényben vagy külön zsákban kell gyűjteni a zöldhulladékot, valamint 2016-tól csak olyan zsákot használhatunk, amely lebomlásra alkalmas anyagból készült.

• A fenyőfát egy kupacba kell gyűjteni. December 25-e és január 31-e között az elhasznált fenyőfákat hulladékgyűjtő udvarba, közösségi komposztálás céljára fenntartott gyűjtőhelyre vagy a társasházak által kiállított gyűjtőhelyre kell eljuttatni.