Tisztelt Partnereink! Tisztelt Ügyfeleink!
Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 2023. október 2-án és 3-án (hétfő-kedd) az Alsónémedin lévő telephelyünkön leltározni fogunk, így nem lesz áruátvétel az említett két napon. Fontos, hogy lakossági ügyfeleinket ez nem érinti, lakossági átvételünk ez idő alatt is zavartalanul fog működni.
Megértésüket köszönjük!

Oldal kiválasztása

Már idén januárban felütötte fejét az új hír, miszerint a szemétszállítás szabályai megváltoznak. Azonban azt senki nem tudta, hogy pontosan mikor kerül bevezetésre az új szabályozás. A legfrissebb értesülések szerint január elsejétől lép hatályba a szemétszállítás korrekciójáért felelős szabályozás. Az új rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben is. – írja az origo.hu

Miről szól az új szabályozás?

A szemétszállítóknak új kötelezettségei vannak amely szerint, kötelezendően fel kell ajánlania két különböző űrméretű kukát az ügyfeleknek. A 2 különböző méretű tárolóedény közül az egyik nem lehet nagyobb 80 literesnél. Abban az esetben viszont, hogyha egy ingatlanban csak egy tulajdonos lakik, akkor a kisebb kuka mérete nem haladhatja meg a 60 literes űrtartalmat. A kukák mérete szabadon megválasztható, de egyértelműen a várhatóan képződő hulladék mennyisége fogja eldönteni a megfelelő űrtartalmú tárolóedény kiválasztását.

A kuka egyedüli használatáról az önkormányzat állíthat ki igazolást. Ennek eredményeképpen a kukát egy egyedi azonosítójellel kell ellátni, amely a beazonosíthatóságot fogja segíteni. Ezenkívül minden egyes ürítést az azonosítójel segítségével tudnak elektronikusan regisztrálni és nyilvántartani.

Előző értesülések szerint úgy volt, hogy már idén július 1-től bevezetésre kerül a szabályozás, de valamiért csak a következő évben lép érvénybe.

További szabályozások

Az új jogszabály előírja, hogy a műanyag-, a fém- és a papír hulladékot is külön el kell szállítania a szolgáltatónak. Ennek megfelelően a műanyag flakonokat laposan, kupak nélkül, az újságpapírt pedig kötegekbe rendezve kell a kukákba helyezni.

• Az újságpapírt kötegelni kell. Azokat a dobozokat, amelyek kartonpapírból készültek kizárólag csak laposra hajtogatva és kötegelve lehet átadni a szemétszállítóknak.

• 2016-tól lebomló anyagból készült zsákot lehet használni. Külön gyűjtőedényben vagy külön zsákban kell gyűjteni a zöldhulladékot, valamint 2016-tól csak olyan zsákot használhatunk, amely lebomlásra alkalmas anyagból készült.

• A fenyőfát egy kupacba kell gyűjteni. December 25-e és január 31-e között az elhasznált fenyőfákat hulladékgyűjtő udvarba, közösségi komposztálás céljára fenntartott gyűjtőhelyre vagy a társasházak által kiállított gyűjtőhelyre kell eljuttatni.