Oldal kiválasztása

Bizarr? Kétségkívül! És természetesen nem is arra kell gondolni, hogy menjünk ki a szeméttelepre, és az ott összeguberált ilyen-olyan, mások által megunt tárgyakkal dobjuk föl a lakásunkat. Az viszont tény, hogy ami nem kell másnak, az még nem biztos, hogy szemét – csupán egy fölöslegessé vált holmi.

Bécs, ahol a megunt tárgy is érték

A fenti cím egy bécsi kezdeményezésre utal, az osztrák fővárosban ugyanis olyan speciális gyűjtőpontokat hozott létre az ottani köztisztasági vállalat, ahová bárki elviheti azokat a használaton kívüli tárgyait, amiket egyébként a kukába dobna. Az így begyűjtött holmikat azután gondosan átválogatják, és az arra érdemesek a cég által üzemeltetett üzletbe kerülnek, ahol bárki megvásárolhatja őket.

Az üzletbe tizennyolc telephelyről kerülnek a tárgyak, és szinte minden fellelhető közöttük. Bármilyen furcsa, de bicajos sisakot éppúgy találhatunk a kínálatban, mint madárkalitkát – olyan az egész, mintha egy bolhapiacra csöppenne az ember. És bár sok kacat is a polcokra kerül, a szemfülesek akár értékes darabokra is bukkanhatnak – nagyon sokan éppen azért járnak ide, hogy egy-egy kincset érő tárggyal térjenek haza.

A kezdeményezés nagy siker

Az eddigi tapasztaltok azt mutatják, hogy a kezdeményezés igen népszerű a bécsiek körében. Olyannyira, hogy a közelmúltban új helyre is költözött az üzlet, hogy még többen tudjanak betérni, és válogatni a néha kopottas, máskor viszont szinte újnak ható tárgyak között.

Bár már az is szép eredmény, hogy ezzel a lépéssel közel háromszáz tonnányi szemét újrahasznosítását oldották meg – egészen pontosan ekkora az a mennyiség, amiből nem válik szemét –, de a programnak van még egy pozitív hozadéka. Az így keletkező bevételt ugyanis a köztisztasági vállalat jótékonysági célokra ajánlja föl. Alapvetően két kiemelt területet támogatnak vele, az egyik a hajléktalanellátás, a másik pedig az állatmenhelyek megsegítése.

Aki tehát úgy dönt, hogy egy-egy megunt, vagy újra cserélt tárgyat elvisz valamelyik gyűjtőpontra, az nem csupán a hulladék mennyiségének csökkentéséhez járul hozzá, de közvetve még néhány igazán jó célt is támogat.