Tisztelt Partnereink! Tisztelt Ügyfeleink!
Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 2023. október 2-án és 3-án (hétfő-kedd) az Alsónémedin lévő telephelyünkön leltározni fogunk, így nem lesz áruátvétel az említett két napon. Fontos, hogy lakossági ügyfeleinket ez nem érinti, lakossági átvételünk ez idő alatt is zavartalanul fog működni.
Megértésüket köszönjük!

Oldal kiválasztása

Bizarr? Kétségkívül! És természetesen nem is arra kell gondolni, hogy menjünk ki a szeméttelepre, és az ott összeguberált ilyen-olyan, mások által megunt tárgyakkal dobjuk föl a lakásunkat. Az viszont tény, hogy ami nem kell másnak, az még nem biztos, hogy szemét – csupán egy fölöslegessé vált holmi.

Bécs, ahol a megunt tárgy is érték

A fenti cím egy bécsi kezdeményezésre utal, az osztrák fővárosban ugyanis olyan speciális gyűjtőpontokat hozott létre az ottani köztisztasági vállalat, ahová bárki elviheti azokat a használaton kívüli tárgyait, amiket egyébként a kukába dobna. Az így begyűjtött holmikat azután gondosan átválogatják, és az arra érdemesek a cég által üzemeltetett üzletbe kerülnek, ahol bárki megvásárolhatja őket.

Az üzletbe tizennyolc telephelyről kerülnek a tárgyak, és szinte minden fellelhető közöttük. Bármilyen furcsa, de bicajos sisakot éppúgy találhatunk a kínálatban, mint madárkalitkát – olyan az egész, mintha egy bolhapiacra csöppenne az ember. És bár sok kacat is a polcokra kerül, a szemfülesek akár értékes darabokra is bukkanhatnak – nagyon sokan éppen azért járnak ide, hogy egy-egy kincset érő tárggyal térjenek haza.

A kezdeményezés nagy siker

Az eddigi tapasztaltok azt mutatják, hogy a kezdeményezés igen népszerű a bécsiek körében. Olyannyira, hogy a közelmúltban új helyre is költözött az üzlet, hogy még többen tudjanak betérni, és válogatni a néha kopottas, máskor viszont szinte újnak ható tárgyak között.

Bár már az is szép eredmény, hogy ezzel a lépéssel közel háromszáz tonnányi szemét újrahasznosítását oldották meg – egészen pontosan ekkora az a mennyiség, amiből nem válik szemét –, de a programnak van még egy pozitív hozadéka. Az így keletkező bevételt ugyanis a köztisztasági vállalat jótékonysági célokra ajánlja föl. Alapvetően két kiemelt területet támogatnak vele, az egyik a hajléktalanellátás, a másik pedig az állatmenhelyek megsegítése.

Aki tehát úgy dönt, hogy egy-egy megunt, vagy újra cserélt tárgyat elvisz valamelyik gyűjtőpontra, az nem csupán a hulladék mennyiségének csökkentéséhez járul hozzá, de közvetve még néhány igazán jó célt is támogat.